Italië

Rome, Italië (17 jan – 21 jan)

Wel of geen blog schrijven over ons weekendje naar Rome? Al gauw was ik overtuigd. Deze stad is het schrijven zonder twijfel de moeite waard. Ik ga mijn best doen om het kort te houden en tegelijkertijd al onze tips met jullie te delen (ik herhaal, ik ga mijn best doen :-)).

Een veel te gek, maar ontzettend leuk verjaardagscadeau van Steffan. Beide waren we nog nooit in deze stad geweest en dat maakte het des te leuker!

We vlogen vanaf Amsterdam met Easyjet. Na twee uurtjes vliegen waren we al in Rome. Vanaf het vliegveld heb je verschillende manieren om naar het centrum te gaan (taxi, metro, trein). Wij kozen voor de trein. Trenitalia heeft twee verschillende opties (je kunt tickets halen bij de rode ticketmachines): een treinkaartje van 14 euro (dit is een directe trein) en een kaartje van 8 euro (bij deze moet je één keer overstappen). Beide treinen brengen je uiteindelijk naar station Termini, in het centrum van de stad.

Vanaf Termini liepen we naar ons hotel. Of misschien moeten we zeggen appartement; Locanda Parlamento. Perfecte locatie, perfecte kamer, plús een klein keukentje. Helemaal tevreden. Aangezien het weekendje voor mijn verjaardag was en Steffan de dag voor vertrek een jaartje ouder was geworden, kwamen de twee die ons hadden ingecheckt champagne brengen. Een goed begin!

We hadden gelezen dat je voor een lekkere pizza naar Pizzeria da Baffetto moet. Dit restaurant opent om 18.30 uur. Wees op tijd, want anders sta je in de rij. Als je lang wilt tafelen, moet je hier niet naartoe. Maar als je een lekkere pizza wilt, raden we deze pizzeria zeker aan. Een jongen uit de Dominicaanse Republiek vergezelde ons en met zijn drieeën genoten we van onze pizza’s. Na een tijdje stonden we weer buiten en besloten we de Trevi Fontein te aanschouwen.

Het beste, échte Italiaanse ijs (tja wat moet je geloven he?) kun je bij Il Gelato di San Crispino halen (vlakbij de Trevi Fontein). Het was inderdaad hartstikke lekker, maar vergelijkingsmateriaal hebben we niet haha ;-).

De weervoorspellingen voor ons weekend waren niet om een gat van in de lucht te springen, dus we wilden hoe dan ook de belangrijkste dingen op droge momenten bekijken. Zo stonden we de volgende ochtend vroeg op en waren we om half acht al aan de wandel. We begonnen met een uitzichtpunt genaamd Giardino Degli Aranci. Nog geen toerist te bekennen. Ideaal. Vervolgens liepen we door naar de “Hole of Rome”.  Een sleutelgat met een verrassend uitzicht. Het duurde ff-tjes voordat we het sleutelgat vonden, maar dat maakte het des te leuker!

De mouth of truth wilden we ook graag nog zien, maar die opende pas om 9.30 uur (ik hoor je denken; pas? Ja voor deze vroege vogels wel haha). En vraag je je af wat daar zo bijzonder aan is? Bekijk dan dit filmpje van Bassie en Adriaan :-).

We besloten meteen door te lopen naar het Colosseum. We kochten kaartjes bij het rustigere Palatino, met die tickets konden we ook Forum Romanum en het Colosseum bezoeken. Tip: als je onder de 25 jaar bent krijg je korting, paspoort meenemen dus. Volgens de meneer die ons het ticket verkocht, konden we het best eerst het Colosseum bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan. We hadden er een audio tour bij geboekt. Het was erg leuk om het Colosseum van binnen te bekijken, maar juist ook de buitenkant maakt indruk!

Na ons bezoek aan het Colosseum waren we toe aan een lunch. We aten bij La Base, een goedkoop tentje met een Amerikaans interieur (dank voor de tip Boy!). We vervolgden onze middag met Forum Romanum. Vroeger was dat het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van Rome. Als je daar rondloopt en de bouwwerken ziet die er nog (half) staan, kun je je goed voorstellen hoe levendig die plek jaren geleden moet zijn geweest.

Na een prachtige middag bij Forum Romanum (mét zon!) liepen we naar het Monument van Victor Emanuel II. Een mega groot gebouw. Je kunt het je niet voorstellen, maar dat paard is dus gewoon groot genoeg om in te tafelen. Echt immens dus.

Wederom te voet verplaatsten wij ons naar de wijk Traverse. In het restaurant Otello verwenden we onszelf eerst met een drankje en een paar bruschettas (thanks voor de tip Luuk!). Eenmaal opgeladen liepen we nog naar het uitzichtpunt Terrazza del Gianicolo. Onze voeten vonden het daarna welletjes en zo belandden we even later bij een ander restaurant, Nannarella. Na een heerlijke maaltijd, een fles wijn en uiteindelijk 20km in de benen verder kwamen we moe maar voldaan ‘thuis’.

Voor zaterdag stond het Vaticaan op de planning. Wederom vroeg liepen we eerst naar de Engelenbrug, de Engelenburcht en vervolgens naar de grote Sint Pieter Basiliek. De zon scheen en het was nog heerlijk rustig. Perfect begin van de dag!

We hadden vooraf kaartjes gehaald voor het Vaticaan. Het museum en de Sixtijnse kapel boek je samen, de Sint Pieter Basiliek apart. En dan is het best logisch dat de ingangen daarvan ook niet hetzelfde zijn. Tip: Als je zoals wij eerst het museum wilt bezoeken, loop dan niet het plein op maar volg rechts van de Basiliek de bordjes met  Vatican museum ;-). De rij voor het museum was lang, maar gelukkig mochten wij doorlopen omdat we al kaartjes hadden. Ideaal! Studenten krijgen korting voor het ticket (en niemand checkt het, dus als je geen student (meer) bent en toch een gokje wilt wagen…).

Het museum was één en al pracht en praal. Duizenden beelden, schilderijen waar je u tegen zegt, marmeren vloeren, muren en plafonds… Het één nog mooier dan het ander. Juist daardoor liep ik er ook met een ontzettend dubbel gevoel. Hoeveel kost dat allemaal wel niet? En, is dat waar je als kerkgenootschap geld aan zou moeten uitgeven én geld aan zou moeten verdienen? Kaartje kost 50 euro per persoon. Er komen 20.000 bezoekers per dag. Opgeteld is dat één miljoen euro per dag. Tel uit je winst.

De Sixtijnse kapel is de ruimte waarin kardinalen bijeenkomen indien er een nieuwe paus moet worden gekozen. Er wordt dan ook een extra schoorsteen geplaatst op de kapel. Door middel van zwarte of witte rook wordt het volk op de hoogte gehouden of er al een keuze is gemaakt. De huidige paus vervult zijn rol alweer bijna zes jaar (maart 2013).

De zonsondergang bekeken we vanaf de Engelenburcht. Vanaf daar hadden we een prachtig uitzicht op het Vaticaan.

We eindigden de avond bij een niet noemenswaardig restaurant. Toeristische bende. We hadden tóch TripAdvisor moeten gebruiken.

De volgende ochtend besloten we lekker rustig aan te doen vanwege het regenachtige weer. Elke zondag om 12.00 uur doet de paus zijn gebed op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad (als hij thuis is). We besloten hiernaar toe te gaan. Het plein stroomde langzaam vol. Veel toeristen, maar ook veel gelovigen natuurlijk. Bijzonder om dat te hebben gezien.

Voor die middag hadden we nog een paar uitzichtpunten en de Spaanse trappen op de planning staan. Nog steeds verwonderden we ons alle schoonheid. Meestal zijn we klaar gauw met een stad, maar Rome is toch wel een uitzondering. Rond 16.00 uur gingen we naar Cantina Belsiana voor een wijntje en een kaas/worst plankje. Smulleeeen!

Die avond besloten we nog één keer goed uit eten te gaan. En dat is gelukt. We aten bij Mimi e Cocò. Een piepklein restaurant. Je moet misschien even wachten voordat je kunt zitten (of van tevoren reserveren), maar dan heb je ook wat. Genieten!

Op de laatste dag van onze trip wilden we alleen nog de Trevi Fontein bekijken met daglicht. Bij aankomst waren er allemaal mannen in de weer om het geld uit de fontein te halen. Dit geld gaat naar een goed doel, dus dat komt goed terecht :-).

Voor onze laatste Italiaanse cappuccino liepen we op de terug nog even een restaurant binnen. Wederom zagen we de verschillende prijzen op het menu. Zo betaal je in dat restaurant voor een cappuccino aan de bar iets meer dan 1 euro. Ga je zitten en laat je je cappuccino brengen, betaal je meer dan 4 euro. Voor een koffietje kun je dus soms best even blijven staan. Die tip geven we nog even mee! 

Rome een aanrader? Zeker weten! En in januari naar Rome gaan? Tja, je moet een beetje geluk hebben met het weer, maar weinig toeristen heeft zo ook zijn voordelen!

Natuurlijk heeft Steffan ook een filmpje gemaakt van ons weekend. En deze is wél echt kort, haha ;-). Enjoy!!

#11 Rome

1 Reactie

  1. Jacqueline

    Super leuk weer om met jullie mee te reizen

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén